Egy melltartó sem tart örökké

Mikor jött el az ideje, hogy végképp búcsút ints egy melltartónak?

A rossz melltartóNyakunkon a nyár, egyre kevesebb rajtunk a ruha, kirajzolódik a melltartók körvonala.

Az utcákon járva kelve bizony látom, hogy sok nő olyan melltartót hord, ami bizony már megérett a kidobásra, cserére.

Elveszítette az alakját, nem tart, formál igazán vagy már nem illeszkedik tökéletesen.

Arra már van számos útmutató, hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelő melltartót, na de arra, hogyan kell kidobni?

Összeszedtem a fő szempontokat, ami alapján eldöntheted, hogy végkép kipurcant-e a melltartód:

1.) A melltartó kapcsai

Kezdetnek nézzük a kapcsokat. Amikor kiválasztod az új melltartót, figyelj rá, hogy a legbővebb kapocsba csatolva legyen kényelmes. Ez azért fontos, mert az idő múlásával az anyag elkezd megnyúlni, amit a kapcsok beljebb kapcsolásával tudsz kompenzálni.

Ha olyan melltartót veszel, amit már a vásárláskor is a 2. vagy 3. kapocsba kapcsolsz, akkor hamar használhatatlanná fog válni a melltartód. Túl bő lesz a hátpántja, nem fog tartani semmit.

Normál használat estén az első alkalom, amikor eggyel beljebb kell kapcsolnod a melltartód hátpántját körülbelül 4-6 hét után fog eljönni. Ez persze attól is függ, hogy milyen gyakran hordod, és hogy hogyan mosod, szárítod.

Ha már nem tudod szűkebbre csatolni a melltartódat, de úgy látod, hogy nem mutatja semmi jelét az elhasználódásnak és nincs rajta szakadás sem, akkor a legegyszerűbb, ha elviszed egy szabóhoz és bevetetsz belőle (vagy csinálhatod magad is, ha jól bánsz a tűvel). Fontos, hogy mindkét oldalon ugyanannyit vegyél be belőle. Tehát ha a jobb oldalon 2 centivel rövidíted meg, akkor a baloldalon is ugyanennyivel kell.

Egy ilyen átalakított melltartó körülbelül még 2-4 hónapig bírja. Ez is több, mint a semmi…

2.) A melltartó rugalmassága

A rugalmasság a melltartó lelke. A rugalmasságnak köszönhető, hogy a melltartód kosarai megtartják az alakjukat, a vállpántok a válladon maradnak. A rugalmasság teszi lehetővé, hogy a melltartó kövesse a tested legkisebb mozdulatát is, legyen az egy levegővétel vagy akár egy aerobik óra.

Amikor órákon át hordod a melltartót, a tested a melltartó anyagát is felmelegíti. Ilyenkor szüksége van egy kis időre, míg a rugalmas anyag újra visszanyeri eredeti alakját és méretét. Éppen ezért lényegesen megnövelheted egy melltartó élettartamát, ha nem viseled két egymást követő napon ugyanazt a melltartót. Hagyj egy kis időt az anyagnak, hogy regenerálódjon.

De bármennyire is vigyázol a melltartóidra, elkerülhetetlen, hogy az  idő múlásával csökkenjen a melltartód rugalmassága és egyszer csak elveszítse a tartását. Ez egy olcsóbb melltartó esetében ez gyorsabban, míg egy márkásnál hosszabb idő után következik be. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a márkás melltartónál a gyártók jobb minőségű, speciális anyagot használnak, amik jobban ellenállnak a hőnek és a nedvességnek, míg az olcsóbb melltartók azért tudnak olcsóbbak lenni, mert gyengébb minőségű anyagból készülnek.

A rugalmasság elvesztésének első jele az anyag megtörése. Olyasmi ez, mint amikor megszalad egy szem a harisnyádon. Apró fényes törésvonalak törik meg az egyenletes anyagot. Ha ilyet észlelsz, biztos lehetsz benne, hogy a melltartódat kidobhatod. Az a rugalmasság, ami eddig követte a legkisebb lélegzetvételedet is, már megszűnt, ints búcsút a melltartódnak.

3.) A melltartó illeszkedése

A melltartó, ami nemrég még tökéletesen passzolt, most belefúródik a szegycsontodba vagy böki a hónaljadat, melleidet? Ha már nem illeszkedik tökéletesen, akkor az két dolgot jelenthet: a tested megváltozott,  vagy a melltartód már nem bírja tovább, itt az ideje kidobni.

Ha úgy gondolod, hogy a melltartó még elég rugalmas és az anyag sincs elhasználódva, akkor adományozd oda a Vöröskeresztnek.

4.) Látható sérülések a melltartón

Ha a kosáron vagy a pánton szakadás van, esetleg hiányzik egy kapocs vagy a merevítők kibökték az anyagot, akkor jobb, ha azonnal kidobod.

+1) Amikor már szerinted is gáz

Tedd a szívedre a kezed, egy randira vagy akár az orvoshoz szívesen mennél a melltartóban? Ha válaszod egyértelműen az, hogy nem, akkor ugye tudod, mit kell tenned?!

Ha már nem érzed jól magad a melltartódban, ha már nem ad megfelelő támaszt, akkor itt az ideje, hogy újat vegyél.